Ce fac dacă vreau sfatul unui psiholog?

Există momente în viață – poate nu chiar de cumpănă, dar dificile, momente în care simți nevoia să vorbești cu cineva în care poți avea încredere deplină, o persoană care nu judecă și care te poate ajuta să vezi și altfel lucrurile.
Ai putea atunci să spui că ai nevoie de un prieten adevărat.
Un prieten, oricât de bun ți-ar fi, oricât de tare și-ar dori să te ajute, nu reușește întotdeauna să îți ofere un sfat obiectiv – el are experiențele proprii și probabil este convins că îți oferă cea mai bună soluție, pentru că pentru el, într-o circumstanță asemănătoare, „a mers”. Însă, nu există om care să semene perfect cu altul, nu există experiență identică. Suntem atât de diferiți în dorințe, așteptări, necazuri, bucurii, spaime, tristeți, în tot ceea ce este în sufletul și în trecutul nostru, în ceea ce suntem la un anume moment al vieții și în modul în care fiecare alegem să devenim, încât este greu de crezut că ce „a mers” la prietenul tău, te va ajuta la fel și pe tine la fel de mult. Este ca și cum ai împrumuta o haină frumoasă de la el și ai constata acasă (cu surpriză) că parcă lui îi venea mai bine, era parcă chiar croită pe el, iar tu parcă nu te simți la fel de confortabil atunci când o îmbraci.

Dacă așa simți, dacă știi că vrei o soluție croită exact pe măsura trecutului, prezentului și viitorului tău, o soluție adaptată perfect nevoilor tale, atunci apelează la un psiholog. El te ajută să identifici corect problema, eventual să schimbi „direcția” și să adopți comportamentul potrivit care ți se potrivește doar ție. Psihologul îți acordă căldura care ți-a lipsit, înțelegerea pe care n-ai avut-o, te acceptă în totalitate.
Ideea de sănătate trebuie privită ca un ansambul: minte-inimă-corp. Dacă ne preocupăm doar de o parte a sănătații noastre, celelalte vor avea de suferit. De câte ori nu am auzit expresia “a murit de supărare” sau “nu boala naște suferință, ci suferința naște boală”.

Dar ce faci dacă te-ai hotărât și vrei sfatul unui psiholog? Cum îl găsești? De unde știi că l-ai ales pe cel care ți se potrivește? Poți apela la prieteni/cunoștințe să îți recomande ei psihologul lor (așa cum ai mers și la medicul sau stomatologul lor), sau poți căuta informații despre problema ta și atunci vei găsi cu ușurință pe site-urile specializate psihologi/psihoterapeuți sau consilieri care sunt preocupați în a ajuta persoane care au acel tip de probleme. Mai mult, așa poți citi câte ceva despre acea persoana, eventual îți vei putea face o primă impresie despre ea și astfel impactul întâlnirii cu o persoană complet necunoscută va fi mult atenuat. În alegerea ta, poate conta și vârsta/experiența acestuia/acesteia, locația cabinetului (în apropiere de casă sau în drum spre serviciu), prețul consultației. Pe de altă parte, este bine de știut că, dacă prețul ți se pare mare, poți alege să mergeți lunar sau bilunar individual sau în ședințe de grup – dar asta este și în funcție de cât de acut resimți problemele pe care le ai (uneori este probabil să ai nevoie și să îți dorești să vă vedeți mult mai des).

Așadar, pentru o simplă răceală probabil că veți lua pastilele pe care le-ați mai folosit sau veți cere sfatul unui prieten. Dar, dacă aceasta se agravează și se complică și cu alte manifestări sigur veți dori să mergeți la un doctor care a mai tratat astfel de boli. Nu lăsați tristețea, supărarea, stările de depresie și sau anxietate, problemele familiale sau necazurile personale să se adune. De cele mai multe ori nu trec de la sine, (chiar timpul singur nu vindecă tot, sau o face lăsând urme adânci), de cele mai multe ori acestea „sapă” în psihicul nostru și duc la complicații pe care le veți gestiona cu foarte mare greutate, în ani de terapie. Sfatul meu (de psiholog) este că mai bine previi, decât să tratezi, mai bine să mergi din când în când la un consilier pentru ședințe de „întreținere” a stării de bine sau de gestionare a unor probleme mărunte decât să ajungi să ai nevoie de terapie zilnică; mai bine să știi că oricând există o persoană pe o cunoști, pe care te poți baza, care te acceptă și te cunoaște foarte bine pentru a te ajuta să treci peste inerentele clipe grele din viață.

Cu gânduri bune,
Simona

Studiu de caz Constelaţii familiale – Franz Ruppert

Când cer sfatul unui coach?

2 thoughts on “Ce fac dacă vreau sfatul unui psiholog?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *