Când cer sfatul unui coach?

Mai întâi ce este un coach?

DEX-ul (1986!) îl denumește “antrenor cu sarcini mai ales administrative, organizatorice”.  Așa să fie?

Chiar și în sport antrenorii au mult mai mult decât doar sarcini administrative și organizatorice: au rolul cel mai important în performanța (bineînțeles) individuală a sportivului. Antrenorul își ajută elevul sau echipa să identifice clar atuurile și să se folosească de ele, să își conștientizeze vulnerabilitățile și să le transforme în puncte de pornire pentru dezvoltarea de noi strategii de acțiune.

Același lucru îl poate realiza și coaching-ul în viața personală și/sau profesională a unei persoane. Definiția dată de European Coaching Institute spune că este “un proces de sprijinire al clientului în a renunța la ceea ce este acum pentru a deveni ceea ce își dorește să fie” sau International Coaching Federation îl definește ca “un parteneriat care accelerează rata de învățare a clientului spre performanța și progresului acestuia, personal și profesional“.

Dacă însă privim lucrurile la nivel individual, coaching-ul se adresează persoanelor fără probleme clinice, persoane care încearcă să-și îmbunătățească aspecte diverse din viața de zi cu zi, și nu să își rezolve probleme care au nevoie de intervenție terapeutică specializată. Așadar coaching-ul este calea sigură pe care o poate alege un individ sau o organizație pentru a-și valorifica la maxim propriile resurse știute sau de cele mai multe ori neconștientizate și a găsi drumul cel mai scurt în atingerea obiectivelor personale și/sau profesionale. Coach-ul nu oferă soluții personale, ci te îndrumă să-ți găsești singur răspunsurile la problemele pe care le ai.

Deci, când cer sfatul unui coach? Atunci când simt nevoia unei schimbări, când vreau să fiu mai eficient, când sunt dezorientat în alegerea unui drum sau al altuia, când simt că am nevoie de un sprijin în ceea ce mi-am propus, când am nevoie să-mi clarific anumite aspecte din viață, când întâmpin greutăți la locul de muncă,în viața personală sau socială. Oricum, întotdeauna solicitarea unei sesiuni de coaching va fi determinată de schimbare.

Tu ți-ai propus să schimbi ceva la tine? Ce anume? Când începi? Care este primul pas? Dar următorul? Care este ultimul pas? Cum te simți după ce l-ai făcut?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *