Tu cum închei o relație (de cuplu)?

Cum încheiem relațiile influențează starea noastră emoțională la fel de mult ca și modul în care le începem. 

Dacă analizăm  cu atenție, vom observa că fiecare avem un stil specific prin care încheiem o relație: unii pur și simplu dispar,  alții rămân legați (într-o formă sau alta), există și cazuri în care încheierea nu este o încheiere, ci o agățare de un  sentiment nostalgic, o relație care se transformă în altfel de relație, etc.

Dar sfârșitul unei relații ar fi bine să fie nu doar o încheiere a unui capitol, ci o analiză rațională asupra lucrurilor care nu au funcționat bine, împreună cu o asumare (și) a propriilor greșeli. Pentru că doar înțelegând ce nu a mers și acceptând onest partea de vină, reușim să mergem cu adevărat eliberați mai departe. 

De ce avem dificultăți cu încheierea relațiilor

Încheierea relațiilor este adesea înțeleasă greșit. Mai ales sub presiunea familiei sau a celor din jur (de exemplu, adesea încheierea căsniciei prin divorț poate pune stigmatul de eșec).  

Așadar, mulți dintre noi evităm încheierea relațiilor toxice sau nepotrivite, ceea ce duce la disconfort emoțional care persistă mult timp după ce relația în sine s-a stins.

Dacă ai tendința să te agăți de relații chiar și atunci când nu îți mai sunt benefice, s-ar putea să te simți copleșit, blocat sau emoțional epuizat. Pe de altă parte, dacă alții încheie frecvent relațiile cu tine, s-ar putea să te simți neputincios, confuz sau ca și cum nu ai niciun control asupra propriei tale vieți.

Recunoașterea stilului tău personal de încheiere poate să te ajute să obții claritate, să redefiniești modul în care termini o relație și să te asiguri că încheierea ta se aliniază cu valorile tale.

Stiluri des întâlnite de încheiere a unei relații

Există mai multe moduri de încheiere, fiecare cu propriile sale motivații, impact emoțional și comportament specific de terminare a unei relații. 

Mulți dintre noi ne regăsim adesea în aceste stiluri sau le-am observat la alții:

Ieșirea dramatică. Unele persoane creează conflicte sau provoacă o criză ca o modalitate de a justifica încheierea unei relații. Aceasta este adesea o modalitate subconștientă de a externaliza unele conflicte interne sau emoțiile neprocesate. 

Ieșirea pașnică. Aceasta este o persoană asumată care caută acordul mutual și luarea deciziilor împreună înainte de a încheia o relație. Comunicarea este deschisă, iar ambii parteneri au claritate, încercând să se despartă cu grijă și respect.

Ieșirea cu suprapunere. Acest stil presupune formarea unei noi relații înainte de a părăsi relația curentă. Acesta provine adesea dintr-o frică profundă de a fi singur sau din incertitudinea despre viitor.

Ieșirea bruscă. Unele persoane încheie relațiile brusc, fără explicație sau avertisment. Aceasta poate fi din cauza resentimentelor acumulate, a fricii de confruntare, a lipsei de respect pentru cealaltă parte sau pentru evitarea disconfortului emoțional.

Ieșirea parțială. În acest stil, cineva se detașează emoțional, dar nu pleacă fizic, sau invers. Poate semăna cu „ghosting”-ul dintr-o relație, rămânând împreună, dar retrăgând afecțiunea, „breadcrumbing” (oferind doar suficient pentru a menține un minim de conexiune), sau menținând o relație profesională distantă.

Ieșirea cu promisiunea de a continua. Unele persoane încearcă să ușureze lovitura unei despărțiri promițând să rămână în contact sau să rămână prieteni, chiar dacă nu intenționează acest lucru sau nu este realist.

Cum să cultivi încheieri sănătoase

Înțelegerea stilului tău de încheiere te poate ajuta să navighezi relațiile viitoare cu mai multă conștientizare, control și integritate emoțională.

E bine să îți pui aceste întrebări:

*Ce tipare observi în modul în care închei relațiile?

*Sunt încheierile tale intenționate sau reactive?

*Ce emoții te conduc atunci când decizi terminarea unei relații?

Răspunzând la aceste întrebări e posibil să înțelegi mai multe despre tine și să începi să schimbi ceva (dacă ți se pare potrivit). 

Încheierea relațiilor și relaționarea după un conflict major sunt oportunități de creștere, auto-conștientizare și transformare. 

Există situații în care relația în sine nu trebuie să se încheie, ci doar modul în care aceasta există!

Recunoașterea stilului tău de terminare a relațiilor îți oferă puterea de a îmbunătăți modul în care relaționezi cu asertivitate, cu grijă față de tine și de celălalt, dar și cu încrederea că îți croiești drumul alături de partenerul potrivit.

Bibliografie

Nasserzadeh, S. (2025). What’s Your “Detachment Style” in Relationships? | Psychology Today. https://www.psychologytoday.com/intl/blog/love-by-design/202502/whats-your-detachment-style-in-relationships

Vreau sfat despre gestionarea tristeții

10 pași pentru o relație mai bună părinte – copil

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *