Cum recunoaștem o persoană toxică?

Oamenii toxici sunt acele persoane care, prin comportamentele lor, au un impact negativ asupra celor din jurul lor, creând o atmosferă apăsătoare, încărcată de tensiune și conflicte.

Persoanele toxice pot fi întâlnite în diverse contexte, fie că este vorba despre relații de familie sau de prietenie sau la locul de muncă.

Deși subtile și greu de identificat la început, comportamentele acestor oameni pot avea efecte dăunătoare pe termen lung atât în mediul în care le întâlnim dar și asupra stării noastre de bine.

Cum recunoaștem însă o persoană toxică?

Iată câteva comportamente care îți arată (în scurt timp) că ai de a face cu o astfel de persoană:

Dau vina pe tine (altcineva)!

De exemplu:

“Asta nu s-a întâmplat!”

“Și dacă s-a întâmplat, nu a fost chiar atât de rău.” 

“Și dacă a fost, nu este mare lucru.” 

“Și dacă este un lucru important, nu este vina mea.” 

“Și dacă a fost, nu am făcut-o intenționat.”

“Și dacă am făcut-o… O meritai”.

Persoanele toxice par complet incapabile să accepte că au vreo vină pentru acțiunile lor. 

Persoanele toxice nu își vor asuma responsabilitatea pentru propriile fapte. Mai degrabă ajung să inventeze cele mai năstrușnice minciuni pentru a-și acoperi urmele.

Dacă ești cumva apropiat sau în contact zilnic (acasă sau la serviciu) cu o astfel de persoană, ești în pericol de a fi învinuit pentru tot ce merge prost, chiar și atunci când este evident că este vorba despre greșelile lor.

Sunt mai mereu pasiv-agresivi

Arareori vei întâlni o persoană toxică care să fie agresivă în mod direct: de obicei, ei folosesc vorbe ironice sau aruncă fraze acide celor din jur. Suficient pentru a-i răni pe aceștia, dar lăsând și impresia că de fapt s-au folosit de sarcasm pentru o “negare plauzibilă”. 

Pasiv-agresivitatea este o trăsătură toxică pentru că poate crea un mediu încărcat de tensiune relațională și aduce multă neclaritate în comunicare.

Le place să critice pe alții

Una dintre trăsăturile cele mai evidente ale persoanelor toxice este critica. Le place să critice pe cei din jur pentru comportamente reale sau inventate. Ca și agresivitatea pasivă, aceasta este o modalitate prin care persoanele toxice își manifestă frustrarea fără a fi prea evident acest lucru.

Persoanele toxice vor comenta negativ despre orice și pe oricine din jurul lor. Inclusiv pe cei pe care îi consideră apropiați. Nu trebuie să fie un lucru important sau real, orice poate deveni țintă a criticii lor: de la aspectele fizice la personalitate, de la stil de îmbrăcăminte la mod de viață.

Își manipulează semenii

Manipularea este o tactică preferată a multor persoane toxice. Este un mod prin care obțin ce vor fără a depune vreun efort sau fără a-și asuma vreo responsabilitate pentru acțiunile lor.

Cea mai gravă formă de manipulare este atunci când cineva acționează pentru a dezbina oamenii astfel încât să îi poată influența pe fiecare în parte. 

Manipularea vine în multe forme – învinovățirea, bârfa, gashlinght-ul – dar toate sunt la fel de nocive.

Sunt mai mereu pesimiști

Persoanele toxice duc pesimismul la un alt nivel. Negativitatea constantă față de toți și toate este o altă metodă prin care persoanele toxice manipulează și controlează lumea din jurul lor.

Nu se pot bucura în mod autentic de realizările sau fericirea altcuiva. Deci nu pierd ocazia să submineze aceste momente prin remarci nepotrivite (de exemplu când văd pe cineva bucuros că urmează să se căsătorească pot menționa ceva răutăcios în legătură cu alegerea făcută, despre inelele alese sau despre rata divorțurilor …). 

Șantaj emoțional

O altă metodă prin care persoanele toxice își impun voința este prin a induce vinovăția pentru a face pe celălalt să facă ceea ce vor ele. Tehnica este adesea întâlnită în relațiile între părinți și copii sau între parteneri. De exemplu sunt părinți care încearcă să-și facă copiii să se simtă vinovați amintindu-le constant tot ce au sacrificat pentru a-i crește sau partenerul care impune iubitei sale să stea acasă cu el numai ca să nu iasă cu prietenii.

Șantajul emoțional este un instrument folosit cel mai frecvent de cei care deja îți știu punctele slabe, nu de cei pe care nu îi cunoști prea bine.

Recunoașterea semnelor unui comportament toxic este un prim pas important pentru protejarea sănătății emoționale personale, dar și pentru a ne determina să punem limite în relaționarea cu astfel de persoane.

Bibliografie

Banford, M. (2018, December 29). 6 Common Toxic People Traits: Does Anyone in Your Life Have Them? – Learning Mind. https://www.learning-mind.com/toxic-people-traits/

A preveni vs A trata

De ce simțim uneori tristețe – rolul adaptativ al acesteia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *