Autenticitatea – ce este și cum să fii TU

Adesea, devine o obișnuință atât de mare să purtăm măști în diferite circumstanțe din viața noastră, încât e posibil ca și noi să uităm cine (mai) suntem cu adevărat.

Motivele pentru care ne folosim de aceste măști pot fi diferite, dar ce le unește este nevoia de a ne simți acceptați.

Dar există anumite atitudini care dezvăluie adevărul din spatele oricărei măști. Aceste moduri de a gândi și de a ne comporta spun multe despre o persoană, unele bune și altele rele. Așadar, dacă vrem să aflăm cine suntem cu adevărat sau vrem să cunoaștem mai bine o persoană, aceste 5 comportamente ne-ar putea ajuta să identificăm ușor onestitatea și ar aduce lumină asupra cotloanelor întunecate ale interiorului uman.

✅ Cum gândim și vorbim despre ceilalți

Atitudinea noastră față de ceilalți dezvăluie multe despre noi înșine. Dacă adesea gândim negativ despre alții sau bârfim pe la spatele lor, aceasta arată o lipsă de înțelegere și respect. Oamenii buni rareori fac remarci răutăcioase despre alții, pentru că înțeleg că nu putem niciodată să cunoaștem în totalitate circumstanțele de viață ale celorlalți.

Nu poți cunoaște suferința altui om, așa că cel mai bine este să nu judeci. Aceasta nu înseamnă că nu trebuie să răspunzi adecvat atunci când celălalt are un comportament nepotrivit față de tine. Înseamnă pur și simplu că ar trebui să încerci să îți limitezi interacțiunea strict la situația propriu-zisă. Acest lucru va ajuta la aplanarea conflictului.

✅ Cum ne raportăm la cei care au mai puțin decât noi

Modul în care îi tratăm pe cei care au mai puțin decât noi spune mult despre caracterul nostru. Dacă suntem indiferenti sau condescendenți față de cei care se află într-o situație mai dificilă, acest lucru reflectă o lipsă de empatie și înțelegere. Persoanele cu adevărat generoase și sensibile sunt întotdeauna dispuse să ajute, să arate respect și să susțină pe cei aflați în nevoie, fără a aștepta ceva în schimb.

A trata cu respect pe cei care au mai puțin este o modalitate prin care putem demonstra că nu ne considerăm superiori, ci egali în fața condiției umane. Acest comportament nu doar că face bine celor pe care îi ajutăm, dar și nouă înșine, oferindu-ne o stare de împlinire și autenticitate.

✅ Cum ne comportăm atunci când nimeni nu ne vede

Ceea ce facem atunci când nu există nimeni în jur să ne judece este foarte revelator despre cine suntem cu adevărat. Este ușor să fim buni atunci când altcineva este de față sau când ne așteptăm să primim recunoștință.

Poate fi la fel de fals să fim prea buni și prea amabili, să fim de acord cu ceilalți la exterior, în timp ce la interior simțim să facem diferit. A fi cine suntem înseamnă să ne susținem valorile, principiile și credințele, indiferent de cine ne observă sau nu.

✅ Cum gestionăm greșelile și eșecurile

Modul în care gestionăm greșelile și eșecurile este foarte revelator. Când evităm să ne asumăm responsabilitatea pentru greșelile noastre și căutăm vinovați în exterior, arătăm că nu suntem foarte maturi. Toți facem greșeli, iar acest lucru nu ne face oameni răi. Cu toate acestea, a arunca vina în totalitate pe altcineva nu este un semn de caracter bun.

Adesea, greșeala provine dintr-o combinație de elemente care duc la un eșec. E bine să fim asumați în privința a ceea ce ne revine ca responsabilitate și să învățăm din aceasta, dar la fel de clari în a înțelege ce anume nu este vina noastră.

✅ Cum ne comportăm atunci când suntem supărați

Furia sau supărarea sunt emoții firești. Nu este nimic greșit în a le simți atunci când credem că suntem nedreptățiți.

Totuși, nimic nu poate fi folosit drept scuză pentru a ne comporta furios, agresiv sau violent față de alții – acest lucru dezvăluie un caracter care are nevoie de maturizare. E nevoie să învățăm să ne gestionăm corect emoțiile neplăcute pentru că nici suprimarea acestora din teama de critică din partea celorlalți nu este un comportament autentic.

Cel mai potrivit ar fi întâi să reflectăm asupra emoțiilor noastre și abia apoi să încercăm să purtăm o discuție asertivă cu persoana față de care simțim furie sau supărare.

Dacă am avut un comportament nerezonabil, am ridicat tonul sau am folosit cuvinte nepotrivite e bine să ne cerem scuze și să încercăm să ne menținem calmul pe viitor, pe cât putem.

Autenticitatea presupune să fii prezent și să îți asumi responsabilitatea pentru alegerile tale, să îți exprimi emoțiile sincer și să trăiești în acord cu valorile tale interioare.

Dacă simți că mai ai de lucru în a fi tu cel autentic, ține de tine să îți schimbi comportamentul și atitudinea.

Trăind autentic, ajungi să fii mai liber, mai fericit și mai împlinit, deoarece nu mai trăiești sub presiunea de a fi altcineva decât cine ești cu adevărat.

Pentru părinți: când copilul încalcă regulile

A preveni vs A trata

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *