Foarte adesea facem erori de gândire care ne sabotează interacțiunea cu noi înșine și cu ceilalți.
Gândurile noastre joacă un rol important în emoțiile pe care le simțim, ne ghidează comportamentul și ne influențează viața.
Destul de des, însă, gândurile noastre conștiente nu sunt realiste; sunt iraționale și inexacte. A crede în gândurile noastre iraționale ne poate crea probleme în viața de zi cu zi.
Este important să ne putem împărți gândurile în 2 categorii:
1. Informații adevărate
și
2. Opinii sau prejudecăți
Iată cele mai frecvente erori de gândire și cum să le schimbăm:
▶️ Gândirea totul sau nimic
Uneori vedem lucrurile ca fiind ori negre ori albe. Sau ne gândim la colegi/prieteni ca fiind foarte buni sau foarte răi. Sau poate vedem o experiență ca fiind fie pozitivă, fie negativă. În realitate, există multe nuanțe de gri și în orice lucru pe care îl vedem acum ca fiind extrem de supărător există și ceva bun.
▶️ Generalizarea excesivă
Este ușor să luăm un anumit eveniment și să-l generalizăm pentru restul vieții noastre. Dacă ne deranjează comentariile unui prieten, putem gândi că toți oamenii sunt răutăcioși. Sau dacă nu am reușit să terminăm un proiect, poate ne spunem că nu suntem buni de nimic. Acestea sunt concluzii generale care se bazează însă doar pe evenimente specifice. Observă cum ai putea gândi diferit astfel încât să reflecte realitatea punctuală.
▶️ Filtrarea pozitivului
Dacă ni se întâmplă cinci lucruri bune și un singur lucru neplăcut, uneori le eliminăm pe cele bune și rămânem ancorați de cel negativ. Poate ne spunem că am avut o zi proastă, în ciuda evenimentelor pozitive care au avut loc. Sau poate ne uităm la performanța noastră și declarăm că a fost groaznic pentru că am făcut o singură greșeală. Focusul doar pe ce este negativ ne poate împiedica să avem o perspectivă realistă asupra unei situații.
▶️ Presupunerile despre ceilalți
Nu putem fi niciodată siguri ce gândește altcineva. Cu toate acestea, mulți presupunem uneori că știm ce se întâmplă în mintea altcuiva. Gândirea unor lucruri de genul „Trebuie să fi crezut că sunt nepriceput dacă m-am exprimat așa.” sau „Dacă el nu răspunde imediat la mesajul meu, înseamnă că mă consideră neimportant.” duce la concluzii care nu se bazează neapărat pe realitate. Majoritatea oamenilor sunt concentrați pe propriile lor gânduri și probleme și nu sunt atât de preocupați de tine pe cât te gândești tu.
▶️ Catastrofizarea
Uneori credem că lucrurile sunt mult mai rele decât sunt de fapt. De exemplu, dacă primim feedback negativ de la un șef sau coleg, nu e sănătos să gândim „Am făcut o greșeală! Acum toată lumea va crede că sunt incompetent și voi fi concediat. Îmi voi pierde jobul și nu voi mai găsi niciodată altul. Viața mea va fi un eșec total.” Poate fi extrem de ușor să alunecăm pe panta catastrofizării unei situații odată ce gândurile devin negative. Să ne observăm înainte de a face asta și să evaluăm realist că un eveniment poate duce la multe alte rezultate diferite.
▶️ Comparația cu ceilalți
Făcând comparații nedrepte între noi și ceilalți oameni ne poate distruge motivația. Privind la cineva care pare că are mult succes ne putem face mult rău comparându-ne cu el. În loc să ne măsurăm viața cu cea a altcuiva, să ne concentrăm pe propria cale către succes și să facem comparație între propria persoană din trecut și realizările personale de astăzi.
La modul general, scopul nu trebuie să fie înlocuirea gândurilor negative cu unele prea idealiste sau pozitive. Mai sănătos este să le înlocuim cu gânduri realiste. Schimbarea modului în care gândim necesită mult efort inițial, dar cu practică zilnică, putem observa schimbări mari – nu doar în felul în care gândim, ci și în felul în care simțim și ne comportăm.
🌱 Până la urmă este vorba de a alege: cum (să) gândim ca să (ne) trăim viața așa cum (ne) dorim!