Statisticile confirmă ceea ce experimentăm cei mai mulți dintre noi în această perioadă a anului: o scădere constantă a motivației pentru obiectivele de care eram entuziasmați în urmă cu doar două săptămâni.
De ce se întâmplă acest lucru și, mai ales, cum să ne re-motivăm pentru schimbare?
———————-
Consecința rezoluțiilor eșuate nu este doar frustrarea de a rămâne blocat în status quo. Este mult despre pierderea încrederii. Încrederea că avem ceea ce este necesar pentru a îmbunătăți lucrurile. Încrederea că, în urma efortului depus, vom fi capabili să ne croim un viitor mai bun decât prezentul.
Dacă asta vi se întâmplă, iată o modalitate mai bună de a vă aborda obiectivele și rezoluțiile în acest an, astfel încât să nu vă aflați în aceeași spirală descendentă pe care o experimentați an de an.
STABILEȘTE-ȚI DIRECȚIA
Înainte de a stabili obiective, alocă-ți puțin timp pentru a înțelege ce vrei cu adevărat. De cele mai multe ori obiectivele noastre nu sunt intrinsece; în schimb, ele reflectă norme societale, așteptări externe sau idealuri spirituale care nu se aliniază neapărat cu sinele nostru autentic. Aceste rezoluții venite din exterior sunt de natură așa-zis patriarhală, concentrându-se pe reguli rigide despre bine și rău.
O abordare mai degrabă matriarhală începe cu reconectarea la cele mai profunde dorințe. Și necesită conectarea cu partea emoțională, astfel încât dorințele tale să poată apărea. Pune-ți întrebări precum: Ce îmi doresc cu adevărat pentru viața mea anul acesta? Ce tânjesc să experimentez, să creez sau să realizez în acest an? De ce am nevoie pentru a mă simți întreg și viu?
Și apoi așteptați răspunsul. Apare vreun cuvânt? Apare o imagine sau un sentiment? Nu forțați nimic pentru că nu puteți grăbi un dor – autorul Parker Palmer îl aseamănă cu un animal sălbatic; are nevoie de tăcere și răbdare.
Pentru mine, mi-am dat seama că dorul meu este după mai multă liniște. De-a lungul anilor, zgomotul și activitatea constantă a vieții m-au îndepărtat de spațiile liniștite pe care mi le-am croit. Doresc să recuperez acea liniște, nu doar ca un lux, ci și ca o necesitate pentru a trăi în aliniere cu adevăratul meu sine.
Dar tu? Ce îți dorești profund anul acesta? Stați cu această întrebare și lăsați răspunsul să vă ghideze următorii pași.
FII CURIOS ÎN LEGĂTURĂ CU DORINȚELE TALE
Odată ce te-ai conectat la țelul tău interior, explorează-l cu curiozitate. De unde vine? Cât timp a fost acolo? Ați onorat această dorință înainte sau ați ignorat-o sau ați redus-o la tăcere? Dacă da, de ce?
Acest pas este esențial pentru că vă validează țelul ca fiind real și demn de urmat. De exemplu, dacă dorința ta este să simți mai multă bucurie, gândește-te la momentele în care te-ai simțit cu adevărat fericit. Ce se întâmpla? Cu cine erai? Ce ți-ai permis să experimentezi?
Pot apărea și amintiri dureroase; poate ai fost judecat sau criticat pentru că ai aceasta dorință. Sau poate s-a întâmplat ceva neplăcut când te-ai lăsat să experimentezi bucuria. Orice vine, primește cu deplină compasiune. Îmbrățișează-l cu empatie pe sinele tău mai tânăr care s-a simțit singur sau neînțeles atât de mult timp și acceptă-l așa cum este.
Dacă simțiți rezistență în a face acest lucru, amintiți-vă că a-ți onora dorințele nu este egoist, ci este despre a trăi în integritate cu cine ești. Ți s-a dat sarcina de a-ți aduce lumea interioară în lumea exterioară – acesta este scopul tău suprem în viață. Este singurul lucru pentru care vei răspunde. Este singura sursă de împlinire.
DEZVOLTĂ-TE CU BLÂNDEȚE
Acest ultim pas este locul în care dezvolți planuri în viața ta care te mențin motivat și responsabil. Nu este vorba despre reguli rigide sau rutine de dimineață ale celor bogați și celebri. Nici nu este vorba despre proiecte perfecționiste care nu lasă loc erorilor și care au o probabilitate mare de a se destrăma atunci când viața se întâmplă.
În schimb, este vorba de a ghida cu blândețe acel copil interior care dorește să crească și să experimenteze ceva mai mare și mai bun. În calitate de părinte iubitor, ce obiceiuri și rutine mici, durabile și energizante vei stabili pentru a-l ajuta?
O modalitate de a face acest lucru este să-ți imaginezi versiunea ta la sfârșitul anului 2025, în realizarea dorinței tale. Ce face ea diferit? Cum este ziua ei? Ce obiceiuri sau limitări are ea? Și ce face ea când lucrurile nu merg așa cum a fost planificat?
Lăsați asta să vă ghideze în a face pași mici pentru a vă apropia de a deveni acea versiune. De exemplu, dacă dorința este pentru mai multă conexiune, poate inițiați o conversație semnificativă în fiecare zi sau săptămână. Dacă este vorba despre găsirea unui timp de liniște, ați putea crea un ritual de dimineață de jurnal sau meditație timp de cinci minute. Sau, să vă culcați cu o oră mai devreme în fiecare noapte, în loc să vă plimbați prin casă, astfel încât să aveți timp să vă relaxați sistemul nervos și să vă regăsiți energia potrivită mai devreme a doua zi.
În esență, acest proces este despre a te îndepărta de presiunea de a te „repara” și, în schimb, să îmbrățișezi persoana care ești deja în timp ce te îndrepți către persoana care trebuie să devii.
Viața ta nu este o problemă de rezolvat; este o călătorie de desfășurat. Și cu fiecare pas mic pe care îl faci către țelul tău, îți construiești o viață bogată, plină de provocări și sensuri.
Bibliografie
Homaira, K. (2025). Embrace a Soulful Approach to Living Your Best Year Yet | Psychology Today. Psycholoy Today. https://www.psychologytoday.com/intl/blog/goodbye-perfect/202501/embrace-a-soulful-approach-to-living-your-best-year-yet