🌱Neglijarea emoțională🌱: ce este și cum să re-găsim calea către vindecare

Neglijarea emoțională este tipul de traumă din copilărie care face parte din categoria: nu am primit ceva din mediul extern de care am avut nevoie.

Neglijarea emoțională nu trebuie confundată nici cu abuzul emoțional, nici cu neglijarea parentală. De obicei este vorba despre părinții care nu văd/recunosc/înțeleg și/sau nu știu cum să împlinească nevoile emoționale ale copilului. În general acest lucru se întâmplă pentru că părinții nu au avut aceste nevoi îndeplinite în propria copilărie. Sunt și cazuri în care părinții trec prin perioade dificile din viață și nu mai au energia emoțională pentru a fi alături de copii.

Toată lumea a trecut prin momente în copilărie în care nu a fost înțeles și susținut emoțional așa cum ar fi avut nevoie. Dacă aceste momente au fost mai degrabă regula decât excepția, e posibil să ne confruntăm și în ziua de azi cu efectele acestei neglijări.

Adulții care au crescut într-un mediu de neglijare emoțională, vor simți că emoțiile lor sunt copleșitoare sau irelevante. Vor crede că emoțiile negative sunt rele!

Așadar ca adult care a fost neglijat emoțional, vei crede că pentru a fi fericit:

⏩ e nevoie să te bazezi doar pe tine pentru că ceilalți oricum nu au cum/nu știu cum să te ajute;

⏩ trebuie să îți ascunzi emoțiile negative de tristețe, furie pentru că oricum nimeni nu (te) înțelege;

⏩ trebuie să faci mereu totul foarte bine, deși pentru toți ceilalți este în regulă să și greșească;

⏩ trebuie să eviți disputele. Conflictele pot fi prea mult pentru cineva care nu știe cum să-și recunoască și să-și gestioneze propriile emoții.

⏩ ai nevoie să îi ții pe ceilalți la distanță pentru a te simți protejat, pentru că ai învățat încă de mic că nu ești ok și dacă cineva îți va descoperi vulnerabilitățile va pleca oricum.

De ce e cu adevărat nevoie pentru a te simți fericit?

✅ Să îți accepți emoțiile și să le validezi ca fiind normale!

✅ Să înveți să ceri ajutor atunci când e nevoie!

✅ Să fii cel mai bun prieten al tău! Dacă unui prieten bun îi poți spune: “e în regulă să simți asta”, să faci același lucru și pentru tine!

✅ Să înveți să îți identifici corect emoțiile și să găsești calea cea mai potrivită pentru tine pentru a le gestiona!

✅ Să le permiți celorlalți să se apropie de tine! Relațiile cu persoane stabile emoțional sunt o puternică sursă de vindecare pentru oricine!

Și, așa cum le spun eu mereu clienților mei, să faci pași mărunți în direcția potrivită pentru tine. Să observi și să sărbătorești fiecare progres!