💰Cum să soliciți o creștere de salariu. Și când!

Să ceri o creștere de salariu este evident un lucru stresant! Pentru oricine!

Iată câteva lucruri pe care e bine să le știi (și să le faci) pentru a avea așteptări realiste în această privință:

  • Poate șeful tău (căruia îi soliciți creșterea) nu este cel care decide. E bine să cunoști organigrama și structura bugetului astfel încât să știi când acesta se formează sau când se decid de obicei în companie creșterile salariale. La momentul potrivit, cere mărirea în fața persoanei care decide aceste creșteri. Până atunci, implică-te în proiecte, dovedește că meriți, astfel încât atunci când ai discuția să poți demonstra care au fost rezultatele tale.
  • E bine să știi cât valorezi! Nu e vorba doar de sarcinile tale în companie, ci de ce tu aduci o plus-valoare, de ce ești diferit/mai bun decât altcineva de pe piața muncii. E bine să îți faci această listă din timp: te ajută mult în creșterea încrederii în capacitățile tale, nu doar la momentul solicitării unei creșteri de salariu, ci și atunci când încerci să îți cauți un nou loc de muncă. Sau pur și simplu pentru a ști cât valorezi din punct de vedere profesional.
  • Încearcă să ai discuții cu șeful tău și în legătură cu viitorul tău în firmă. Cu ce vrei să aduci ca plus-valoare, care e direcția în care vrei să crești, pe ce poziție crezi că ești potrivit, ce proiecte ți-ar plăcea să dezvolți. Creează povești credibile despre un viitor apropiat care să ți se potrivească și în care te vezi evoluând (nu face această discuție în același timp cu discuția despre partea financiară).
  • Să nu fii surprins dacă șeful tău îți refuză creșterea solicitată. În schimb să ai o alternativă și să-l întrebi care sunt pașii pe care e bine să-i urmezi, care este direcția în care trebuie să te dezvolți sau care sunt proiectele pe care e necesar să le abordezi pentru a beneficia de acea mărire. Cu această discuție, chiar dacă nu îți va aduce imediat o creștere salarială, vei crește în ochii superiorilor demonstrând nu doar că știi ce vrei și ce meriți, ci și că ești deschis la noi provocări pentru a-ți atinge scopurile!

Sursa: Nordstrom, D. S. and T. 5 Things You Need To Know Before Asking For A Raise. Forbeshttps://www.forbes.com/sites/davidsturt/2018/05/08/5-things-you-need-to-know-before-asking-for-a-raise/.